Posts

Posts uit juni, 2019 tonen

Universiteit Utrecht - Bibliotheek

Afbeelding
Middeleeuws Utrecht is is belangrijk omdat het heel lang de enige bisschoppelijke stad in de Noordelijke Nederlanden is geweest (van 695 tot 1580). De Utrechtse stadsbibliotheek is van 1584 waaruit later de universiteitsbibliotheek is voortgekomen. Utrecht heeft ook architectonisch een opvallende bibliotheek. Ik ben nu al een paar keer op de Uithof geweest en inmiddels bevriend met één van de bibliothecarissen. Hopelijk is dat voldoende om door te dringen tot de afdeling en leeszaal met Bijzondere Collecties. Ik heb nog tot 12 juli. Daarna gaat de bibliotheek op de locatie Uithof dicht, wegens een verbouwing, voor zes (!) weken.

Rekenwerk

Afbeelding
"Onder wiskundigen is het niet de gewoonte te rekenen. Wiskundigen denken hooguit na over het rekenen en de methodes. Het rekenwerk zelf was en is werk voor de ingenieurs ..."  Ik ben ooit afgestudeerd (RUG) op een combinatie van systeemtheorie, numerieke wiskunde en informatica. Vervolgens heb ik een paar jaar gewerkt aan complexe simulatiemodellen. Ik heb dus wel degelijk veel gerekend. De overgang van rekenen naar computeren heeft in de jaren 1950/1960 plaats gevonden. Het Mathematisch Instituut (tegenwoordig het CWI) heeft daarbij in Nederland een belangrijke rol gespeeld. Ik zoek nog een list om in hun archieven en dus in de historie van het rekenen te mogen duiken.

Toegang tot Bijzondere Collecties

Afbeelding
Er was tentamenweek. Maar met wat "social engineering" heb ik uiteindelijk toch alle bewakers kunnen passeren. Boekenliefhebbers herkennen elkaar. En zeker een bibliothecaris weet wanneer er een enthousiasteling voor hem staat. Ik heb nu een lezerspas voor de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Ik hiermee boeken inzien die behoren tot de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Die moet je dan wel aanvragen. Maar daarover later meer.

Hardlopen

Afbeelding
"Doe nou maar voorzichtig", Inge heeft het nog zo gezegd. In het kader van de goede voornemens ben ik toch weer te fanatiek gestart met hardlopen. En ja, vrijdag na ruim een week sloeg de overmoed toe, ben ik echt weer eens op snelheid gaan training, voelde ik mijn kuitspier en ... ben ik geblesseerd. Een spierverrekking ;-( Gisteren in de sportschool getraind op fiets en cross trainer. Lekker saai, zeker met dit mooie weer. Maar goed, niet zeuren, sportblessure gaat ook wel weer vanzelf over.

De Revolutionibus Orbium Coelestium

Afbeelding
Voltreffer! De gids vertelt dat de hier één van de ruim tweehonderd bewaarde exemplaren van het beroemde werk van Copernicus ligt. U begrijpt het al, opwinding alom! De foto is een afbeelding van folio 9 van het eerste boek van  Over de omwentelingen van de hemellichamen . Boven de afbeelding in de tekst is het woord Venus goed te herkennen. Ik beheers het Latijn niet. Beroemde boeken zijn echter veelal wel vertaald. Met behulp van Google kom je dan toch een heel eind. In het Engels is de tekst onder de figuur als volgt: At rest, however, in the middle of everything is the sun. For in this most beautiful temple, who would place this lamp in another or better position thanthat from which it can light up the whole thing at the same time? For, the sun is not inappropriately called by some people the lantern of the universe, its mind by others, and its ruler by still others. Mooi hè, van die Copernicus, in 1543 gepubliceerd, en nu in de Librije in Zutphen!  

Walburgiskerk met Librije

Afbeelding
De Walburgiskerk van Zutphen is een kerk uit de elfde eeuw. Die heb ik vandaag bezocht. Ik had het geluk dat er een zeer deskundige gids aanwezig was. Deze vrijwilliger wist lugubere, maar smakelijke verhalen op te dissen over onthoofde heiligen die met hun hoofd in handen gewoon bleven doorlopen, Sinterklaas die met zijn staf een demoon spiest en vermoord, Jezus die in als eenhoorn werd afgebeeld, etcetera. Bijzonder is dat in de zestiende eeuw de Librije aan de Walburgiskerk toe is gevoegd. Deze librije is wereldwijd één van de drie overgebleven, originele kettingbibliotheken. De boeken werden aan kettingen gelegd omdat het een openbare bibliotheek was. De Librije heeft op de originele lessenaar boeken liggen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Helaas bestaat er nog geen elektronische catalogus. Maar het zal niemand verbazen dat de meeste boeken betrekking hebben op religie en kerkelijk recht. Zoals bekend is het mijn droom om een aantal oude, beroemde wiskundige boeken daa...

Zutphen

Afbeelding
Zutphen is mijn favoriete stad. Het is een kleine voormalige hanzestad, maar het heeft alles wat een stad moet bieden: mooie binnenstad, pleinen, terrassen en een goede boekhandel.

Lego

Afbeelding
Mijn collega's in Delft hebben me een survival-kit meegegeven voor mijn sabbatical. Daarin zat onder andere deze LEGO Technic auto. Hoewel ik nog wat onderdelen over heb gehouden, ben ik best trots op het resultaat. "Hoe zo?" kreeg ik vervolgens thuis te horen. "Het is toch voor 7+ ?" Nou ja zeg, dat ben ik toch ook?!

Tesla Model 3

Afbeelding
De tenaamstelling van de Tesla Model 3 heeft precies op mijn verjaardag plaatsgevonden. De volgende dag heb ik hem uit Tilburg opgehaald. De eerste indruk van de Tesla is fantastisch. Dit is met recht een Software Defined Vehicle. Je moet dit ding dan ook thuis zo snel mogelijk aansluiten op je WiFi-netwerk. Inderdaad, vanwege de software updates, haha. Ik heb er inmiddels al weer twee achter de rug.

Geschiedenis van de wiskunde

Afbeelding
De publicatie in de AULA-reeks doet geen recht aan het fantastische werk van D.J. Struik.  Ter voorbereiding op mijn zoektocht naar beroemde boeken, kan ik als wiskundige natuurlijk niet op zijn werk heen. Het eerste deel is voor mij prima te lezen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het laatste kwart niet heb gelezen. De informatiedichtheid met een explosie aan wiskundige ontwikkelingen vanaf 1900 trek ik echt niet. Maar dat gezegd hebbende, ik weet nu wel waar ik naar op zoek moet.

Het testament van senhor Araujo

Afbeelding
Op de laatste dag voor mijn sabbatical hoorde ik dat één van mijn collega's in Delft uit Kaapverdië komt. Speciaal voor hem dus deze post. Ik probeer tijdens mijn vakanties altijd wat vertaalde literatuur van het land zelf te lezen. Zo las ik Nikos Kazantzakis in Griekenland en Orhan Pamuk in Turkije. Naar aanleiding daarvan ontstaan dan soms alleraardigste gesprekken. Zo leerde ik dat Pamuk in eigen land niet overal geliefd is en ik daarom maar beter niet zomaar met Sneeuw  op een terrasje kan gaan zitten lezen. Het betreffende boek kwam net te laat om mee te kunnen op vakantie. Maar de volgende keer gaat het zeker mee. Dan laat ik het daar gelezen en wel achter in de bibliotheek van het resort.

Bibliotheek

Afbeelding
Ik wil de komende maanden een aantal beroemde bibliotheken  bezoeken. Daarvoor heb ik een straal van 1000 km rond Utrecht getrokken. Daarbinnen is buitengewoon veel interessants te vinden. Het lijkt me geweldig om een aantal beroemde boeken daadwerkelijk in handen te mogen hebben. Dat zal nog wel niet zo eenvoudig zijn. Deze vakantiebibliotheek staat aan het zwembad van ons resort. Maar dat is dan ook gelijk het enige dat vermeldenswaardig is. Zoals verwacht, weinig wetenschappelijk verantwoorde literatuur. Maar ik ben nog wel wat e-books bij me 😂

Uitrusten

Afbeelding
Mijn sabbatical is begonnen. We zijn begonnen met onze gebruikelijke vakantie in de eerste helft van juni. Na een lange vliegreis eerst maar even een slaapje doen. 15 jaar geleden heb ik een aantal blogs geschreven. Diverse mensen hebben gevraagd of ze me de komende tijd op één of andere manier kunnen volgen. Ik pak nu de draad weer op.